Predsjednik OIK Ljubomir Beštić – Promjene u Izbornom zakonu

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 6. oktobar kada će građani na period od četiri godine birati načelnike opština i gradova te svoje predstavnike u parlamentima.

Na biračkom spisku u Gacku nalazi se 7.974 birača a svoje biračko pravo moći će ostvariti i svi oni koji do dana izbora postanu punoljetni.

Prema posljednjim promjenama Izbornog zakona za BiH u Gacku su ukinuta četiri biračka mjesta pa umjesto dosadašnjih 21, birači će glasati na 17 lokacija. Glasači iz Kravareva glasaće u prostorijama SŠC „Pero Slijepčević“, iz Vrbovca i Slivalja u Fojnici a glasači iz Izgori u prostorijama Osnovne škole u Vrbi.

Bitne novine u glasanju odnose se i na broj kandidata koje će birači označiti u okviru jedne kandidatske liste za odbornike. Za razliku od prijašnje opcije da biraju neodređen broj sada će biti ograničeni na maksimalno tri imena u okviru jednog političkog subjekta. Ukoliko se označi više od tri imena, glasački listić neće biti nevažeći nego se glas pripisuje samo stranci.

Opširnije u razgovoru sa predsjednikom Opštinske izborne komisije Gacko Ljubomirom Beštićem: