Saopštenje Načelnika opštine Gacko

Iz kabineta Načelnika opštine Gacko, stiže nam sledeće saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

„Povodom juče objavljenog teksta na BN portalu da je Opština Gacko prvo asfaltirala put pa onda raspisala tender, obraćam se javnosti u cilju istinitog informisanja i izjavljujem sljedeće:

Informacije u tekstu koji je objavio BN portal, pozivajući se na pismo Vukote Govedarice su laži kreirane sa ciljem dezinformisanja javnosti i pravljenja što više nepostojećih afera koje po njihovom planu treba da proizvedu haos putem kriminalizacije svih ljudi koji učestvuju u aktuelnoj vlasti kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

Što se tiče asfaltiranja predmetnog puta, dužine 500 metara, tačno je da je isti već nekoliko godina, i za vrijeme prethodne vlasti bio u planu za saniranje, pa tako i ove godine. Za razliku od prethodne vlasti, mi smo raspisali tender da realizujemo tu aktivnost ali je u međuvremenu, u privatnoj režiji, navučen sloj asfalta na tu dionicu, te se ovim putem i zahvaljujem donatoru jer je to bila obaveza Opštine. Kao dokaz prilažem vam IZJAVU IZVOĐAČA RADOVA u kojoj se vidi da Opština Gacko nije naručila niti realizovala taj posao.

Mojim dolaskom na čelo Opštine, odnosno na mjesto Načelnika, zatekao sam pravi haos u administraciji, deficit u budžetu, neisplaćene plate radnicima, neisplaćene a prispjele obaveze od preko šest miliona maraka, ukupan dug preko dvanaest miliona, te masu kriminalnih aktivnosti i djela koje je učinila prethodna vlast i koju će na žalost platiti budžet opštine Gacko.

Sve navedeno sam prepustio Institucijama i organima koji su zaduženi za utvrđivanje krivice i odgovornosti bilo koga, jer moja politika, za razliku od Vukotine, nije svađanje niti politička trgovina sa građanima Gacka. Moja politika, kao i politika SNSD-a, stranke kojoj pripadam, jeste pomirenje i prosperitet ove opštine koliko je to uopšte moguće posle Vukotine dugogodišnje vladavine. I ove i siguran sam još niz godina će trebati ozbiljnog rada na rješavanju nagomilanih problema koje je ostavila dugogodišnja Vukotina vladavina.“

Takođe prenosimo izjavu Vukote Govedarice (https://www.rtvbn.com/4013438/nacelnik-gacka-asfaltirao-put-pa-raspisao-tender), na koju je reagovao načelnik opštine Gacko:

„Načelnik opštine Gacko u avgustu je donio Odluku o pokretanju postupka javne nabavke, kojom je konkurencijskim zahtjevom namjerio da rekonstruiše, odnosno presvuče, dio lokalnog puta ka selu Danići. Navedena javna nabavka je vrijednosti 47.000 KM bez PDV-a. 1. septembra načelnik opštine Gacko donio je Odluku o poništenju javne nabavke jer je Odluka o pokretanju postupka propala imajući u vidu da nijedna ponuda nije prispjela u određenom roku“, naveo je Govedarica.

„6. septembra načelnik opštine Gacko raspisuje opet javnu nabavku sa istom procedurom, istim predmetom ugovora i iznosom vrijednosti radova. Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije određen je za 14. septembar. 16. septembar je određen kao rok za prijem ponuda sa preciznom satnicom od 9 sati i 30 minuta. Isti datum je bio predviđen kao rok za otvaranje ponuda“, dodaje on.

Sve bi to, kaže Govedarica, bilo u skladu sa aktuelnim propisima koji definišu ovu oblast da radovi na pomenutom projektu nisu završeni 11. septembra.

„Dakle prije vremena koji propisuje rok za otvaranje ponuda. Projekat je realizovan prije nego što je opštinska komisija otvorila ponude, prije nego što je vrednovala najpovoljniju ponudu, prije nego što je mogao biti ostavljen rok za eventualnu žalbu i naravno, prije nego što je načelnik donio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača“, istakao je on.

„U zemljama u kojima demokratija promoviše vladavinu prava i gdje pojam odgovornost ne predstavlja samo jednu riječ koju vjetrovi lako nose, poslije ovakvog skandala, izabrani predstavnik naroda podnio bi ostavku i uputio izvinjenje javnosti. Ali u državama gdje je partijski interes ispred interesa naroda i gdje je etika privilegije neprikosnovena, tako nešto je nemoguće vidjeti“, navodi Govedarica  između ostalog.

„Gospodin Milinković u zadnje vrijeme obavezno reaguje na moje političke stavove a koji se tiču republičke političke scene. Naravno to čini sa velikim zadovoljstvom po nalogu Izvršnog komiteta iz banjalučke  centrale, upravo onako kako su svoje zadatke obavljali mladi skojevci na poziv vrha partije, bezosjećajno i brutalno. Biće zanimljivo šta će javnosti kazati poslije evidentnih i namjernih propusta koje je počinio u ovom slučaju“, stoji u objavi Govedarice.