Obilježen Dan Gatačke brigade

Pomen parastosom koji je  jutros služen  u hramu Svete Trojice u Gacku  nastavljeno je obilježavanje Dana Gatačke brigade a počelo je sinoć promocijom guslarske pjesme o pogibiji komandanta Drugog gatačkog bataljona i načelnika Štaba Gatačke brigade, majora Branka Koprivice.

Podsjećamo, 7. avgusta, 1992. godine  slavna Gatačka brigada je krenula na prvi ratni zadatak  a za Republiku Srpsku život je dao 51 borac ove jedinice  dok je 13 gatačkih boraca  poginulo u drugim jedinicama. U Spomen sobi su upisana  imena  153 borca ove brigade i drugih vojnih formacija koje je ratni vihor  preselio u našu opštinu.

Kao interventna jedinica VRS, Gatačka brigada je dala nemjerljiv doprinos u odlučujućim borbama za stvaranje Srpske. Hrabrost i riješenost da pomognu saborcima,  ne samo na hercegovačkom ratištu nego i na ostalim,  krasila je borce ove jedinice. Za ratne zasluge  Gatačka brigada je odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića.

Demobilisani borci, pripadnici porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi i građani Gacka prisustvovali su današnjoj svečanosti a nakon parastosa su posjetili Spomen sobu. U 10 časova je položeno cvijeće na spomenik „Kruna Gatačkim junacima“ u centru Gacka.

Cvijeće su položili predstavnici Opštine Gacko, Republičke BO, OBO Gacko, te Boračkih organizacija Bileće i Trebinja kao i  članovi porodica poginulih boraca i predstavnici Ri TE Gacko. Inače, uprava RiTE Gacko je dala značajan doprinos obilježavanju Dana Gatačke brigade.

 O  ratnom  putu Gatačke brigade govorio je Aleksa Slijepčević, predsjednik OBO Gacko.

Prigodnim govorom , prisutnima se obratio i načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.   Starješina Sabornog hrama u Gacku, sveštenik Velimir Kovač ukazao je na značaj  jedinstava i sloge srpskog naroda u svim istorijskim epohama. Opširnije u tonskom prilogu: