Srednjoškolci posjetili izložbu “Diplomata Petra Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski“

Učenici SŠC „Pero Slijepčević“ danas su  u Domu kulture u Gacku posjetili  izložbu pod nazivom “Diplomata Petra Velikog – Sava Vladislavić Raguzinski“ koja je otvorena prije desetak dana.

Izložba sadrži detaljnu prezentaciju više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija koji svjedoče o životnom putu i djelu Save Vladislavića i prvi put je otvorena u Galeriji Radio-televizije Srbije.

Brojne su  aktivnosti grofa Save Vladislavića, od kojih se ističe uvođenje bakarnog novca u Rusiji, zbog čega je postao službeni organizator korišćenja bakra za monetarni zavod Rusije, starao se o suštinskoj organizaciji specijalnog obrazovanja mladih dvorjana, o izgradnji morske flote i o razvitku i jačanju diplomatskih veza Rusije sa zapadnom Evropom. Zalagao se za razvoj odnosa sa slovenskim narodima na Balkanu i praktično je bio kreator balkanske politike Rusije.

Profesor svjetske književnosti Aleksije Grgur upoznao je srednjoškolce sa likom i djelom ovog znamenitog Gačanina, a mi izdvajamo dio ove lijepe priče kroz razgovor sa njim.