Obilježen Dan oslobođenja Gacka u Prvom svjetskom ratu

Dan oslobođenja Gacka u Prvom svjetskom ratu obilježen je danas prigodnim sadržajima  za čiju se organizaciju pobrinula opština.

Pomen postradalima u Velikom ratu  služen  je  u 11 časova u Hramu Svete Trojice. Potom je u sali  Doma kulture  upriličen  istorijski čas  po nazivom„Stojte galije carske: žrtva, sloboda, pobjeda“  

 U programu  su   nastupili  učenici Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ Gacko, kao i članovi hora „Sveta Jelena Anžujska“  dok je slovo o  o stradanju i pobjedi srpskog naroda  u Velikom ratu  govorio Aleksije Grgur. U ime opštine  obratio se načelnik Ognjen Milinković koji je istakao da je “žrtva koju su naši preci dali  da bi mi danas slobodno živjeli nemjerljiva i mi te žrtve  moramo danas i zauvijek  da se sjećamo i čuvamo“.

Načelnik je  naglasio „da će obilježavanje sjećanja na naše pretke, ali i našu istoriju, u budućnosti  biti  tradicija, a  Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu  dio zvaničnog Kalendara kulturnih događaja opštine Gacko“. Stihove Milutina Bojića i Jovana Dučića govorili su gimnazijalci Ognjen Bošković i Valentina Tepavčević, A program je vodila Marija Vučić.

Današnje obilježavanje završeno je pjesmom „Tamo daleko“, u izvođenju sestara Radmilović.

Opširnije u tonskom prilogu…