Deseta redovna sjednica SO Gacko

Deseta redovna sjednica S0 Gacko počela je po planu u 10 časova u sali SO uz prisustvo 17 odbornika, pred kojima se našlo 19 tačaka dnevnog reda.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine Rajko Papović, u prisustvu sekretara Dragana Jegdića, potpredsjednika SO-e Vasilija Lažetića, načelnika opštine Ognjena Milinkovića, zamjenika načelnika Siniše Mandića, v. d. načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Milivoja Boljanovića i načelnika Odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu Darke Unković.

 Prije usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice odbornik PDP-a Radoica Antunović najavio je da će napustiti zasjedanje jer nijedan od nekoliko njegovih prijedloga nije usvojen, te je to i učinio, rekavši da zapisnik nije vjerodostojan u dijelu koji se odnosi na smanjenje plata opštinskih funkcionera. Antunović je rekao da smatra da je izmanipulisan time što je prvobitni prijedlog odbornika bio da se plate funkcionerima smanje 10% a da je u konačnici Prijedloga zaključka stajalo do 10% te da je takvom igrom riječi javnost i on sam doveden u zabludu prilikom glasanja.

Odbornik SNSD-a Siniša Šuković objasnio je da je na prošloj sjednici skupštine njegov prijedlog bio da smanjenje plate opštinskim funkcionerima i odbornicima bude 10%, ali da je tokom te sjednice usaglašen i usvojen zaključak o smanjenju plate funkcionerima, odbornicima, načelnicima odjeljenja i službi i sekretara SO Gacko u visini do 10%, pri čemu su iz te odluke izuzeti odbornici koji nemaju stalno zaposlenje.

U nastavku su na postojeći dnevni red dodate još dvije tačke: Razrješenje članova OIK-a i Imenovanje članova OIK-a.

Nakon toga odbornici su usvojili Izvještaje o radu SO Gacko i radnih tijela SO za 2021. godinu.

Potpredsjednik Skupštine Vasilije Lažetić pohvalio je rad lokalnog parlamenta u prethodnoj godini, navodeći da je u 2021. održano osam sjednica SO Gacko: „Nadam se da ćemo i u ovoj godini svi zajedno da zadržimo duh međusobnog uvažavanja i poštovanja, duh kulture dijaloga. Zadovoljan sam što ova skupština nije osporila bilo kakvu investiciju, ni bilo kakav privredni napredak koji se nazirao. Nastojali smo se da budemo podrška i oslonac funkcionerima opštine Gacko da rade na privrednom i ukupnom razvoju opštine Gacko“

Glasovima pozicije usvojena je Informacija o radu Savjeta mjesnih zajednica za 2021. godinu. Razmatrajući informaciju o radu mjesnih zajednica na području naše opštine , Odbor za mjesne zajednice zaključio je da je neophodno obezbijediti uredno snabdijevanje građana vodom s akcentom na MZ Brljevo i Fojnica, izgraditi i asfaltirati gradske ulice i seoske puteve po prioritetima, ukloniti divlje deponije na cijelom području opštine Gacko, identifikovati i ukloniti objekte koji su u ruševnom stanju, izgraditi novu zelenu pijacu, regulisati odvode oborinskih i otpadnih voda i sl.

Odbornik SNSD-a, Siniša Šuković istakao je, da pored evidentne potrebe za prostorijama Savjeta MZ, u budžetu treba izdvojiti i stavku za finansiranje rada Savjeta MZ, sa  jasno definisanim potrebama neophodnim za funkcionisanje Savjeta.

Na kraju diskusije po ovoj tački dnevnog reda u ime svih mjesnih zajednica obratila se Slavica Zurovac, predsjednica MZ Gacko. Kazala je da su članovi Savjeta iz svih mjesnih zajednica  tokom protekle godine pokušali kandidovati prioritete, koji bi čitavu opštinu učinili boljim mjestom za život. Zurovac je istakla da vjeruje u dobru saradnju Savjeta MZ i Opštine Gacko.

 Odbornici su potom razmatrali  Prijedlog Strategije razvoja opštine Gacko za period 2022 – 2028.  godine.

Obrazlažući ovaj dokument, načelnik Opštine Gacko Ognjen Milinković kazao je da Prijedlog Strategije sadrži više aspekata, a da je u njegovom osnovu  strateška platforma i analiza trenutnog stanja sa vizijom i definisanim strateškim ciljevima. Da je u pitanju ključni strateški, planski dokument i da je urađen  studiozno i temeljito saglasli su se odbornici i opozicije i vladajuće većine.

Odbornici opozicije istakli su da je nepotrebno izdvajanje 300 000 KM za šalter salu i da se taj novac može usmjeriti u neke druge svrhe a da se prostor postojeće sale SO može uz manje novca preurediti u šalter salu. Takođe, oni smatraju da nije neophodno izmještati zelenu pijacu već postojeću rekonstruisati i preurediti.

Tokom diskusije o Prijedlogu Strategije razvoja, odbornica DNS-a Jovana Kundačina istakla je da je  Čemerno prirodni biser Gacka i Hercegovine, o čemu dovoljno govori i velika posjećenost nedavnih aktivnosti na ovom lokalitetu. Zato mu treba pristupiti odgovorno i stručno, kako bi Čemerno postalo turistički resurs prepoznat u čitavom regionu.

Prijedlog Strategije razvoja opštine Gacko  usvojen je glasovima pozicije. Odbornici opozicije bili su uzdržani. Na isti način  je usvojen Prijedlog programa korišćenja sredstava ostvarenih po osnovu eksploatacije  mineralnih sirovina za 2022. godinu, kao i  Prijedlog programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta, te Plan korišćenja javnih površina u ovoj godini.

Prijedlog Programa korišćenja sredstava koncesione naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata ostvarenih po osnovu Zakona o koncesijama za 2022. godinu usvojen je sa 11 glasova za i 3 uzdržana glasa. Planirana sredstva po ovom programu iznose 4 800 000 KM, a prema strukturi potrošnje namijenjena su za otplatu anuiteta po dugoročnom kreditu za kapitalne investicije, te za izgradnju primarnih infrastrukturnih objekata i u druge svrhe (tekuće pomoći djeci i mladima, kapitalne grantove, stimulisanje za zapošljavanje, subvencije i drugo).

Prijedlog Plana kapitalnih ulaganja usvojen sa 11 glasova za i 5 uzdržanih.

V.d. načelnika odjeljenja za finansije Milivoje Boljanović istakao je da je u ovom mandatu promijenjena politika trošenja sredstava,  da se sredstva isključivo namjenski troše, a da se u proceduru javne nabavke ide nakon što se obezbijede sredstva.

Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju Opštine Gacko usvojen je sa 11 glasova za i 4 protiv.

Sredstvima iz kredita finansiraće se asfaltiranje puteva u ruralnim područjima, izgradnja projekta sanacije i rekonstrukcije vodovodnog sistema Gacko, izgradnja zgrade za mlade bračne parove, nabavka opreme za Dom zdravlja, kupovina šalter sale…

Sa jedanaest glasova za usvojeni su i Prijedlog Odluke o visini plata funkcionera Opštine Gacko i Prijedlog Odluke o visini odborničkog dodatka.

Na sjednici su imenovani članovi upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač Opština Gacko – Doma zdravlja „Prof. dr Savo Bumbić“, Kulturno – sportskog centra, Informativno – kulturnog centra, Centra za Socijalni rad i Turističke organizacije.

Odbornicu su prihvatili Prijedlog Odluke o raspisivanju ponovnog Javnog konkursa za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora Javne predškolske ustanove „Dječiji vrtić“ Gacko.

Za direktora Javne ustanove Informativno – kulturni centar imenovan je Aleksije Grgur.

Zbog isteka mandata razriješen je predsjednik i jedan član Opštinske izborne komisije Gacko. Nakon toga su imenovana dva člana Opštinske izborne komisije, i to Ljubomir Beštić –diplomirani pravnik i Sulejman Tanović – diplomirani kriminolog.

Deseto skupštinsko zasjedanje završeno je odborničkim pitanjima.