U Gacku predstavljena zbirka priča Momčila LJ. Koprivice

U organizaciji JU Kulturno – sportski centar, u subotu je pred punom salom Parohijskog doma u Gacku održana promocija zbirke priče Momčila LJ. Koprivice „Prošlo vrijeme, potrošeni životi“.

Momčilo Koprivica istakao je mu je bila velika želja da prvo predstavljanje knjige bude u rodnom Gacku, među ljudima čije su se priče iz života i porodičnih istorija našle u ovoj knjizi.

„Ovo je knjiga o selu gradini i njenim žiteljima, a sve ove priče krcate su stvarnošću, sve su realistične, u njima se ljudi, događaji i vrijeme bukvalno mogu prepoznati… Ako sam u ovoj knjizi kazao nešto što nije trebalo, molim vas da mi oprostite. A ako nisam kazao nešto što je trebalo – nemojte mi zamjeriti. Nadao sam se da će večeras biti sa nama najstariji član našeg bratstva ispod Gradine, Milko Vulov Koprivica, kome sam namjeravao da uručim prvi primjerak ove knjige. Čovjek koji je nadživio sve ove priče i koji se našao u njima. Meni je žao što on večeras nije mogao da bude ovdje, ali ovdje je najmlađi među nama, a meni i najdraži gost – moj unuk Vuk Mandić“ – kazao je Koprivica.

O pripovijestima  koje predstavljaju autentično književno svjedočanstvo o vremenima, ljudima i običajima govorili su, osim autora, pjesnikinja Dragica Ivanović koja je i vodila program, i profesor svjetske književnosti Aleksije Grgur. Recenziju Mihajla Orlovića publici je  pročitala  Vanja Milinković.

„Opisujući naravi, dobra i nevolje Momčilo Koprivica nas je vratio u stara, dobra vremena koja, sa ove tačke gledišta, izgledaju nestvarno, utopijski. Sjeta kojom su prožete ove priče ne ispoljava se samo radi sjećanja, već i sa željom da se dobro iz naše tradicije produži, oživi i postane mjerilo vrijednosti“ – ističe u svojoj recenziji Orlović.

Aleksije Grgur kazao je da je Koprivica uspio da pred čitaocem izgradi jasnu vertikalu opstanka naših ljudi na ovim našim hercegovačkim prostorima na kojima je čovjek oduvijek u sukobu sa divljom prirodom, ali i sa istorijom, koja na granici nikada nije pitoma. Zato je ova knjiga riznica proživljene istorije, narodne mudrosti i borbe za slobodu.

Veče su svojim nastupima upotpunili Crkveni hor „Sveta Jelena Anžujska“ i Dejan Ivanović, mladi guslar Božidar Šupić i ženska pjevačka grupa „Tešan Podrugović“.

Treba spomenuti i nesvakidašnji gest autora Momčila Koprivice koji je u svom rodnom Gacku – sve primjerke knjige podijelio besplatno.

Opširnije u tonskom prilogu…