KUD „Sava Vladislavić“ Gacko na Mađunarodnoj smotri folklora

KUD „Sava Vladislavić“ iz Gacka u nedjelju 8. maja nastupilo je na Međunarodnoj smotri folklora u Čečavi kod Teslića, zajedno sa 700 folkloraša iz 23 društva regiona. Organizator je bilo KUD „Dušan Stanković“ iz Čečave.

Učestvovalo je 50-ak članova našeg Udruženja za očuvanje narodne pjesme i igre „Sava Vladislavić“, koji kažu da im je ovo gostovanje mnogo značilo jer su kroz više od 30 nastupa upoznali srpske običaje iz raznih krajeva Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Najiskusniji ansambl gatačkog društva odigrao je „Leskovac“, a tradicionalne pjesme izvela je ženska pjevačka grupa (Gusta mi magla padnala, Ponosim se Republiko Srpska) koja je doživjela posebne ovacije, ističe koreograf Aleksandar Lečić.

Pažnju je izazvala i hercegovačka proleta koju su naši folkloraši izvodili tokom defila, u toku kojeg su pokazali i svoje pjevačke sposobnosti i tako se zagrijali za nastup (Vrbice vrbo zelena, Zaspo Janko, Hriste Bože, Tekla voda na valove i druge hercegovačke pjesme).

Obišli su znamenitosti Teslića, a u povratku i Sarajeva. Zaključuju da je za njima jedno veliko i lijepo iskustvo koje jedva čekaju da ponove.

Pred njima je organizacija manifestacije „Dani Save Vladislavića“ u junu, a već planiraju i nova putovanja.