Opština Gacko obeležila svoj dan

Dan opštine Gacko danas je obeležen kod spomenika ustanicima na Brljevu gde je 6. juna pre 81 godinu pukla prva ustanička puška u Evropi.
Seljani su tada predvođeni popom Radojicom Perišićem, pucajući na ustaše, pucali na sav fašizam koji je nadirao. Bio je to izraz očaja i reakcija na zločine, jer su ustaše neposredno pre toga njihove komšije, Srbe sa Korita bacili u jamu – istaknuto je na današnjem skupu.
Obeležavanje Dana opštine je počelo juče Brdskom trkom „GAT 2022“ predavanjem i razgovorom o Junskom ustanku u Čitaonici Narodne biblioteke, a nastavljeno jutros kada je grupa mladića iznela zastavu na brdo Gat, zborno mesto ustanika.


Pomen parastos popu Perišiću i njegovim stradalim saborcima služili su sveštenici Avtovačke i Gatačke parohije.

Cveće na spomenik su položili predstavnici Opštine Gacko, opštinske Boračke organizacije i članovi Ravnogorskog pokreta. Svečanosti je prisustvovao i načelnik opštine Bileća Veselin Vujović.
Prisutnima se obratio načelnik opštine Ognjen Milinković koji je istakao da je Gacko uspelo da sačuva uspomenu na ustanak iako je njegov značaj minimiziran u periodu posle drugog svetskog rata.
Kontinuitet borbe za slobodu je ovde veoma bitan, istakao je Aleksije Grgur koji je na danas na Brljevu govorio o okolnostima i istorijskom značaju ustanka.
U kulturno-umetničkom programu su učestvovali KUD Sava Vladislavić i guslar Nikola Bošković.

Više detalja u tonskom prilogu: