Vladika Dimitrije služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Hrama Svetog Prokopija u Lukovicama

U selu Lukovice, nadomak Gacka, u nedjelju 17. jula služena je sveta arhijerejska liturgija povodom slave Hrama i sela. Mještani Lukovica, okolnih sela i brojni gosti došli su da se pomole Bogu i čuju blagougodne riječi episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Uz sasluženje sveštenstva, domaćina đakona i ktitora ove bogomolje Janka Krtolice iz Inđije, ovdašnjeg paroha Aleksandra Gajića i đakona Jakše Okiljevića, nakon liturgije obavljeno je pričešće vjernika.

„Kad su se sva naša čula obrukala onda nam je Bog dao šesto čulo, a to je vjera“, rekao je vladika Dimitrije. „Vjera nije prosto uvjerenje, znanje da ima Boga, vjera je zajednica sa živim Bogom i život po zapovjestima božijim“, naglasio je episkop.

Đakon Janko Krtolica, koji nije rođen u Lukovicama, ali je sa njima povezan porijeklom i srcem koje ga vežu za ovo selo emotivno i nadahnuto je govorio šta za njega znači biti ovdje, među svojima.

Akustična seoska crkva koja je osveštana 2015. godine obogaćena je i blagorodnim glasovima potomaka Bojane i Jovane Radmilović, dok su dječaci uzeli učešće u obavljanju same liturgije.

Često mnogo ozbiljnija i predanija vjeri, djeca su dobila zaslužene slatkiše od vladike koji, tragom omiljenog hercegovačkog episkopa Atanasija, posebnu pažnju poklanja najmlađima.

Služba je najavljena i za četvrtak 21. jula , na sam dan posvećen Svetom Prokopiju.

Više u prilogu…