Obilježeno 30 godina od osnivanja Gatačke brigade

Obilježavanje dana Gatačke brigade počelo je  parastosom poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u hramu Svete Trojice u Gacku.

 Podsjećamo, slavna Gatačka brigada je na prvi ratni zadatak krenula 7. avgusta, 1992. godine. Za Republiku Srpsku život je dao 51 borac ove jedinice VRS koja je djelovala u okviru Hercegovačkog korpusa.

13 gatačkih boraca je poginulo u drugim jedinicama, a 266 ih je ranjeno tokom ratnih dejstava. Kroz Gatačku brigadu je prošlo 1 500 boraca, a svaki poginuli je posmrtno odlikovan. Za ratne i vojničke zasluge Gatačka brigada je odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića dok je 8 gatačkih boraca odlikovano Medaljom majora  Milana Tepića.

Cvijeće na spomenik „Kruna gatačkim junacima“ položili su  predstavnici  Boračkih  organizacija Gacka, Trebinja, Bileće, Nevesinja, Kalinovika, Trnova, predstavnici BO RS, predstavnici Opštine Gacko, predstavnik konzulata Srbije u Trebinju, predstavnici Udruženja porodica poginulih , ranjenih i nestalih boraca VRS, predstavnici R i TE Gacko, članovi Vatrogasno-spasilačke jedinice Gacko, članovi porodica poginulih boraca i drugi građani Gacka.

Upriličena je i posjeta Spomen sobi  gdje su prislužene svijeće. U Spomen sobi su upisana imena 153 borca  ove brigade i drugih formacija koji su zbog ratnih zbivanja utočište našli u Gacku.

Kao interventna jedinica VRS,  Gatačka brigada je dala nemjerljiv doprinos u odlučujućim borbama za stvaranje Republike Srpske, od odbrane Trebinja do oslobađanja Trnova, Tjentišta, Boraka, Prenja, borbi oko Olova, Ilijaša, Goražda, Mostara, Sarajeva…

Povodom značajnog jubileja – 3o godina od osnivanja  u sali Doma kulture je upriličena svečana akademija.

Čestitku OBO i saborcima uputio je ratni komandant Hercegovačkog korpusa general Radovan Grubač.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković zahvalan je hrabrim borcima  Gatačke brigade koji su sačuvali Hercegovinu i njen narod i apostrofirao da je neopodno posvetiti više pažnje boračkim kategorijama jer to svakako zaslužuju.

O ratnom putu Gatačke brigade govorio je Siniša Boljanović, ratni komandant i naglasio da je ova slavna brigada prošla sva ratišta u Hercegovini. „Nismo izgubili ni metar teritorije, nijedan borac naše brigade nije pao u ruke neprijatelja. Najmlađi borac naše brigade koji je ostavio život na braniku otadžbine je imao svega 20 godina a najstariji 55“ – naglasio je Boljanović.

Poseban dio svačane akademije je posvećen srpskoj majci i njenom doprinosu u borbi za slobodu o čemu je nadahnuto govorio profesor Miloš Šuković.

Program je upotpunjen rodoljubivim pjesmama koje su izvele   učenice osnovne i srednje škole. Uz strune gusala o Gatačkoj brigadi je pjevao guslar i borac ove slavne brigade Momir Moša Avdalović.

Opštinska boračka organizacija Gacko je nagradila najbolje literarne i likovne radove  na temu „I ja sam dijete gatačke brigade“.