Nagrada „Vladimir Ćorović“- istoričaru Miladinu Miloševiću za životno djelo

U okviru „Ćorovićevih susreta“ u Gacku će biti održan  24. Naučni skup istoričara  od 22. do 25. septembra.  Ova značajna kulturna manifestacija i ove godine će okupiti eminentne istoričare i naučne radnike  iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore .Na temu „Srpsko nacionalno pitanje u BiH – istorijski procesi, ličnosti i ideje“ – pristiglo je više radova a u Zborniku, koji će biti štampan prije početka Naučnog skupa, će biti zastupljeno deset.  Svoje referate na pomenutu temu izložiće prof.dr Miloš Ković, prof.dr Draga Mastilović, prof.dr Radmilo Pekić, prof. dr Milan Micić, prof. dr Budimir Aleksić, prof. dr Borivoje Milošević i drugi.

„Ove godine Naučni skup se održava  i u čast 30 godina postojanja Republike Srpske i obnoviteljskog rada „Prosvjete“, kao i 120 godina postojanja SPKD „Prosvjeta“ – kaže profesor Radomir Vučković, predsjednik Organizacionog odbora Naučnog skupa istoričara. Već četvrt vijeka gatačka i bilećka „Prosvjeta“ organizuje Ćorovićeve susrete“ – naglasio je Vučković.

Svečana akademija i dodjela nagrade „Vladimir Ćorović“ biće upriličena 22. septembra. Stručni žiri je odlučio da se ovo prestižno priznanje ove godine  dodijeli istoričaru Miladinu Miloševiću, našem Gačaninu  za životno djelo. U obrazloženju žirija je rečeno da je Miladin Milošević „svojim višedecenijskim radom na polju arhivistike i istoriografije dao izuzetan doprinos srpskoj nauci. O tome nesumnjivo svjedoči i preko sedamdeset bibliografskih jedinica kojima je autor obogatio srpsku istoriogrfiju, čime je zaslužio ovo visoko priznanje.“

Svečanoj akademiji će prethoditi izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog“ posvećena 350.  godišnjici od rođenja Petra Velikog i 300. godišnjici carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiju da predaju slovenski i latinski jezik.

 Nagrada“Svetozar Ćorović“ ove godine će u Bileći biti dodijeljena književniku Slobodanu Mandiću iz Zrenjanina.

 Ćorovićevi susreti se održavaju pod pokroviteljstvom Opštine Gacko, Ministarstva nauke i kulture RS  i u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko.