U Narodnoj biblioteci održano predavanje u okviru projekta“ Dobri potomci su dobri preci“

Sinoć je u Narodnoj biblioteci u Gacku održano predavanje u okviru projekta „Dobri potomci su dobri preci“.

Predavanjima u više gradova širom Republike Srpske profesori banjalučkog Filozofskog fakulteta nastoje ukazati na potrebu zaštite kulturnog nasleđa srpskog naroda u BiH.

Prof. dr Borije Milošević je na sinošnjem predavanju u Gacku pričao na temu: „Spomenička kultura-izgradnja i očuvanje nacionalng identiteta“.

„Istorijski spomenici predstavljaju jedan od najdugovječnijih i najreprezentativnijih, pa i politički najpodobnijih oblika čuvanja sjećanja na prošlost i sastavni su dio uspostavljanja, ali i rušenja različitih ideoloških sistema“, istakao je prof. Milošević.

Predavači su bili i prof. dr Slaviša Jenjić te prf. dr Tanja Stanković-Janković.

Ljubitelji istorije i tradicije imali su  priliku da se upoznaju i sa radom Filozofskog fakulteta u Banjaluci, a razgovaralo se i o prezentacijama znamenitosti Srpske kroz realizaciju projektne nastave.

Projekat „Dobri potomci su dobri preci“ realizuje se uz podršku vojvođanskog Fonda za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu. Za sinošnju organizaciju predavanja u Gacku zaslužni su i Narodna biblioteka te opštinski odbor „Prosvjete“ .