Gatački parlament zasjedao po 14. put

Četrnaestoj redovnoj sjednici SO-e Gacko prisustvovalo je 13 od 19 odbornika. Dnevni red od 17 tačaka je usvojen jednoglasno kao i Zapisnik sa 13. Redovne sjednice SO održane 12. jula. Jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine Gacko.

 Odbornici i vlasti i opozicije su prihvatili prijedlog Odluke o sufinansiranju kupovine stambene jedinice sa 20 % sredstava od kupoprodajne cijene Radinki Elek sa statusom porodice poginulog borca. Odobrena su sredstva od 7 hiljada i 200 maraka iz Budžeta što je 20% kupoprodajne cijene od 36 hiljada maraka za kupovinu jednosobnog stana.

 Značajnu pažnju odbornika je privukla tačka 4. Izvršenje budžeta opštine Gacko za period januar- jun 2022. godine. Prema riječima Milivoja Boljanovića, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti poreski prihodi su planirani u iznosu od 5 miliona 470 hiljada maraka,ostvareni su u iznosu  od 2 miliona 980 hiljada,  odnosno 53 % od plana, neporeski 5.6 miliona a ostvareni su u iznosu  49.5 %. Ukupno ostvareno povećanje prihoda u prvih 6 mjeseci ove godine je 1.9 %.

Prema riječima Boljanovića krediti su otplaćeni u iznosu 51 procenat, obaveze su izmirene po prioritetima. Socijalna davanja, plate, porezi i doprinosi su takođe isplaćeni  u predviđenim zakonskim rokovima. Investicije nisu realizovane kako je planirano već svega 8.6 % iako  postoje srdstva za njihovu realizaciju, naglasio je Boljanović. Takođe je rekao da je provedena  i procedura za kredit od 1.8 miliona maraka za investicije dok  kredit od 1.3 miliona maraka za izmirenje starih obaveza nije realizovan zbog toga što banke nisu pokazale interesovanje i tender će ponovo biti raspisan početkom naredne godine – zaključio je Boljanović.

Odbornici opozicije su izrazili nezadovoljstvo zbog nedostatka kapitalnih projekata. Vera Govedarica (SDS) je zapitala- zašto se ne rješava problem vodosnabdijevanja, da li će se raditi šalter-sala, šta je sa Domom za stara lica i zgradom za mlade bračne parove i ostalim projektima čija je realizacija najavljena ali do sada nije ništa urađeno. Takođe je naglasila da su odobrena sredstva za nabavku rentgen aparata za potrebe Doma zdravlja ali aparat nije nabavljen što je,  kako je naglasila, razlog zbog kojeg  ljekari napuštaju ovu zdravstvenu ustanovu.

Jelica Bjeković (SDS) je ukazala na brojne najavljene investicije od kojih niti jedna nije realizovana sa čime se slaže i odbornik PDP-a Radoica Antunović.

Izvršenje budžeta za prvih šest mjeseci ove godine nije dobilo potrebnu većinu. Šest odbornika pozicije je bilo „za“. Protiv  su bila 3 dok  su 4 bila uzdržana.

Zeleno svjetlo nije dobio ni Izvještaj o realizaciji Programa korišćenja prihoda od posebnih namjena za šume za 2021. godinu, kao ni Izvještaj o stanju sporta za 2021.godinu.

Nije prihvaćen ni Izvještaj o radu JU „Dječiji vrtić“ Gacko za školsku 2021/22. godinu i Program rada sa finansijskim planom za 2023.godinu.

Odbornici i vlasti i opozicije su ukazali na problem povećanja cijena usluga  Vrtića što je,  kako su istakli, urađeno na nezakonit način. Direktorica Vrtića Neda Dostinić je objasnila da je do povećanja cijene usluga ove predškolske ustanove moralo doći zbog evidentne inflacije. Ipak, Odluka koju je donio Upravni odbor  Vrtića o povećanju cijena usluga će biti stavljena van snage. Iz opštinskog  budžeta će biti refundirana sredstva koja se odnose na povećanje , a roditelji će plaćati boravak djece po starim cijenama do kraja ove godine.

Odbornica SDS Vera Tepavčević je zatražila da se vaspitačima i ostalim zaposlenim u Dječijem vrtiću povećaju plate.

Uslijedila je pauza u trajanju od 60 minuta.

Odbornici su usvojili Informacije o stanju u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i Informaciju o radu JU „Narodna biblioteka“ Gacko.

Direktor Radomir Vučković je upozorio da bi ova ustanova mogla postati istureno odjeljenje neke od biblioteka iz susjednih opština ukoliko ne dobije adekvatno proširenje, pa su odbornici prihvatili prijedlog da se za narednu sjednicu pripremi tačka o mogućnostima rješenja ovog problema.

Informacija o stanju lokalnih puteva i ulica nije dobila zeleno svjetlo, dok su podržane informacije o stanju u oblasti javnog prevoza i javnog reda i mira.

Odbornici su na današnjoj sjednici, zbog isteka mandata,  trebali razriješiti dužnosti v.d. načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Milivoja Boljanovića. Opozicija je bila za, ali je pozicija bila uzdržana. Predsjednik SO Rajko Papović je konstatovao da Boljanović nije razriješen, pa je skinuo narednu tačku- imenovanje novog načelnika ovog odjeljenja.

Iako je odbornik Radioca Antunović tražio je pojašnjenje novonastale situacije- šta zakon predviđa u slučaju kada se ne razriješi načelnik odjeljenja kome je istekao mandat, nije bilo pojašnjenja, a predsjednik SO je prešao na narednu tačku- imovinsko-pravne poslove.

Odbornici su prihvatili da se zemlja u Pridvorici u vlasništvu opštine ustupi Eparhiji ZHiP za potrebe proširenja manastira u Pridvorici.

Sjednica je završena odborničkim pitanjima.