U NOVOM SADU ODRŽAN 3. SABOR MLADIH HERCEGOVACA

  • Ni saobraćajni kolaps, ni kiša koja se spustila nad Srpskom Atinom, nije spriječila stotine mladih ljudi da se na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu okupe ispod barjaka Srpska Hercegovina. Na Treći Sabor omladine Hercegovine i prijatelja koji organizuju mladi iz Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji došli su iz svih djelova Srbije i Republike Srpske.

Veliko interesovanje za Sabor vladalo je proteklih mjeseci tako da nije bilo problema napuniti restoran. Sve je to zahvaljujući sjajno organizovanim prethodnim Saborima, dobrom glasu i utiscima, ali i zahvaljujući bogatom programu i aktivnostima koje realizuju mladi iz najbrojnijeg i najstarijeg zavičajnog Udruženja u Srbiji. Koncept večeri je jasan, na prvom mjestu je predstavljanje kulturnog indetiteta Srba iz Hercegovine a sve u sklopu njegovanja bogate kulture i tradicije uz neizostavne gusle, gangu, tradicionalnu nošnju i sir iz mješine.

Veče je započeto izvođenjem himni Republike Srbije i Republike Srpske od strane učesnika u programu etno grupe Simonida iz Nevesinja i sestara (trojki) Simović iz Priboja. Sara Hamović, ljekarski mantil je zamjenila narodnom nošnjom i kao voditeljka programa upoznala je sve prisutne sa sadržajem večeri.

Prisutne je pozdravio predsjednik Udruženja koji nije krio oduševljene sjajnom organizacijom, posebno ističući humane aktivnosti mladih preko organizovanja akcija dobrovoljnog davanja krvi i dr.

U ime organizacionog odbora i Komisije za rad sa mladima obratila se Ivana Šipovac, prva dama u ulozi predsjednika Komisije. U nadahnutom govoru Šipovac se posebno zahvalila onima koji su na Sabor došli iz Hercegovine ističući na taj način uzajamno poštovanje i njegovanje tradicije.

Poslije zvaničnog obraćanja uručeno je priznanje „Zlatna povelja“ za podršku radu mladih Udruženja, kompaniji MDD GROUP koji nesebično podržavaju sve aktivnosti mladih. Povelju je primio Dragutin Đurasović inače aktivni član mladih.

Pjesmama iz Hercegovine predstavila se etno grupa Simonida iz Nevesinja koja se kroz pjesmu prošetala Nevesinjskim selima i Hecegovinom. Etno grupa Simonida iz Nevesinja postoji od 2017. godine i nastala je iz želje članova crkvenog hora da se okušaju u etno pjesmi. Zajedno sa profesoricom Jelenom Kilibardom u taj projekat su ušli puni entuzijazma sa željom da očuvaju i sačuvaju pjesme Nevesinjskog kraja, Hercegovine i svih srpskih zemalja a brojni uspješni nastupi govore da su u tome i uspjeli.

Sestre-trojke Marica, Marina i Katarina Simović predstavile su se pjesmama ‟Rasti rasti moj zeleni bore‟, ‟Zaspo mi je dragi‟ i ‟Da sam izvor voda ladna‟ i pored sjajnog pjevanja pokazale značaj održavanja i njegovanja prijateljstava koje domaćini Sabora posebno ističu. Iza njih su brojni nastupi od Kosmeta, Makedonije, Srbije i Crne Gore a česti su učesnici humanitarnih koncerata.

Bez gusala i gange nezamisliv je bilo kakav skup Hercegovaca. Svoje umijeće na tradicionalnom instrumentu pokazao je mladi guslar Miloš Lučić, a gangu su izvodili članovi muške pjevačke grupe Udruženja, studenti iz Gacka aktivni članovi svih dešavanja mladih u Udruženju.

U zabavnom dijelu programa nastupio je Dejan Šubara i Ivana Nestorović koji su svojim nastupom i energijom držali pun podijum za igru. Pjesmom „Sini jarko sunce sa Kosova“, Sara Hamović je atmosferu dovela do usijanja onako kako samo ona zna.

U bogatom kulturno umjetničkom programu uživali su podjednako svi prisutni Hercegovci, potomci Hercegovaca  koji danas žive u Gajdobri, Kleku, Sečnju, Jarkovacu, Zrenjaninu ali i Beogradu, Bačkoj Palanci, Subotici i naravno Novom Sadu. Program su sa posebnom pažnjom pratili brojni naši prijatelji. Svojim prisustvom na Saboru skup su uveličali naši prijatelji, kolege sa posla, saradnici iz Crvenog krsta Novog Sada i Crvenog krsta Vojvodine. Pored predsjednika Milovića, podršku svojim prisustvom pružio je i Vidak Todorović, član Izvršnog odbora i stalna podrška mladima. Takođe na Saboru je bio prisutan i čuveni humanista iz Gacka Hrgo Vuković koji sa svojim davaocima iz Gacka učestvuje u akcijama davanja krvi koje realizuju mladi u prostorijama Udruženja.

Veče je imalo i humani karakter pa je tako na ulazu bila postavljena kutija za prikupljanje priloga za pomoć u liječenju naše zemljakinje Milane Matković iz Gajdobre. Ova akcija biće nastavljena i u narednom periodu.

Nije izostala ni medijska podrška TV i radio stanica, brojnih portala. Posebno želimo da istaknemo Radenka Vidakovića redovnog davaoca krvi i vlasnika taksi udruženja MBr u čijim vozilima se već mjesec dana reklamiraju i Sabor i održana akcija davanja krvi. Zahvalnost dugujemo Nikei Vučetić i Novosadskom reporteru koji redovno prate i podržavaju naš rad, Jeleni Milićević i uredništvu jutarnjeg programa Radio televizije Vojvodine, Radio Nevesinju, portalu trebinjelive.

Organizovanje ovakvog skupa nije moguće bez finansijske podrške svih onih koji su prepoznali značaj Sabora. Stotine zadovoljnih lica puni utisaka napustili su Ribarac a bilo je onih koji su svoje mjesto za naredni Sabor već rezervisali. Trudićemo se da i narednim Saborom opravdamo očekivanja koja nisu mala-poručuju organizatori Sabora.

Izvor: Slobodna Hercegovina