Sindikat R i TE Gacko- povećanje plata najviše će osjetiti radnici u proizvodnji

„Povećanje cijene rada sa 150 KM na 155 KM, postignuto dogovorom Uprave „Elektroprivrede Republike Srpske“ i predstavnika Sindikata R i TE Gacko najviše će osjetiti radnici u proizvodnji“, kaže predsjednik Sindikalne organizacije R i TE Gacko Željko Tepavčević.

Tepavčević naglašava da je zahtjev Sindikata bio povećanje mase novca za plate za 15% i da je ono ostvareno kroz izmjene Ugovora o radu i izmjene koeficijenata.

„Cilj radne grupe je bio da povećanje plate ostvare svi zaposleni, ali ne u istom obimu, mjeri i iznosu, te da se promjene članovi kolektivnog ugovora, naročito član. 67 po kome radnici koji rade na radnim mjestima sa otežanim uslovima rada i rizika umjesto dosadašnjih 20 % po tom osnovu dobiju 30 %“, ističe Tepavčević.

Postignutim dogovorom radnici koji su  imali veoma niska primanja sada će imati minimalno 1.000 maraka plate.

I u narednoj godini Sindikalna organizacija će nastojati da kroz povećanje plata isprati ekonomsku krizu i visoku inflaciju.

„Naredna 2023. godina je godina reorganizacije proizvodnih preduzeća. Još traje žalbeni rok oko izbora konsultantske kuće i Sindikat će biti spreman da sačuva svaku radnu cjelinu kako ne bi došlo do rascjepljenja unutar sistema“, kaže Tepavčević.

Opširnije u tonskom prilogu: