Srednjoškolci obilježili stradanje Srba na području Gacka u Drugom svjetskom ratu

Učenici SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko pod mentorstvom profesorice Darinke Ivanišević u subotu 29. aprila u Domu kulture u Gacku organizovali su prigodan program povodom njegovanja kulture sjećanja i obilježavanja stradanja Srba na teritoriji naše opštine tokom Drugog svjetskog rata.

„Mi smo htjeli da na jedan drugačiji i potpuno novi način obilježimo stradanje Srba na području Gacka“ , istakao je ispred Savjeta učenika SŠC-a Ognjen Bošković.

Sveštenik Saša Kojović je naglasio da je naša budućnost zagarantovana i od Gospoda Boga blagoslovena  sve dok budemo imali omladinu kao što je ova koja zna šta treba pamtiti.

Program je otpočeo nastupom crkvenog hora „Sveta Jelena Anžujska“. Gimnazijalke Katarina Govedarica i Jana Prstojević pripremile su recital iz pjesme Obrena Govedarice „Korićka jama“.

Uz strune gusala  Pridvoricu je opjevao narodni guslar Nikola Bošković.

Za odličan scenario za ovaj izuzetno emotivan dramski komad u izvođenju učenika SŠC-a najzaslužniji je Ognjen Bošković, koji je ujedno bio voditelj i narator programa. Obuhvaćena su stradanja na Ljeskovom Dubu, Izgorima, Dražljevu, Dobreljima, te ubistvo Novke Radmilović u Goliji. Strahotu ljudskom razumu neshvatljivih  zločina dočarali su srednjoškolci: Vuk Nikolić, Milenko Bumbić, Njegoš Milidrag, Sara i Jana Doder, Natalija Gojković, Jana Antelj, Jana Subotić, Marijana Tepavčević, Jelena Tepavčević, Marija Babić, Milena Milićević, Andrea Janjić, Uroš Starović i Nađa Supić.

Poruka potomaka sa svih stratišta je jedinstvena: Sradalih predaka uvijek  će sjećati, oproštaj je tu, ali se zločin nikada neće zaboraviti.

Slijedi tonski prilog: