Istoričar Draga Mastilović o nedoumicama koje prate Junski ustanak

U subotu 5. juna u  Parohijskom  domu u Gacku održano je predavanje i razgovor o Junskom ustanku. O nedoumicama i dilemama  oko ovog značajnog događaja govorio je Draga Mastilović, istoričar i dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

„ Razmišljajući o čemu da govorim ja sam se opredjelio da predočim neke dileme i nedoumice oko Junskog ustanka i da prikažem dubinske korijene ustanka, jer istorija je proces i ništa se ne dešava slučajno već je posledica dugog trajanja koje u jednom trenutku izađe na površinu“,  istakao je  Mastilović.

Mastilović se Junskim ustankom bavio prije 20-tak godina i , kako sam kaže, mislio je da je apsolvirao ovu temu. Novi dokumenti su donijeli nova saznanja, pa će ovo biti njegova tema za Naučni skup istoričara, koji će se u septembru održati u Gacku.

Kao datum šesti jun nije sporan, dilema je jedino da li je toga dana donešena odluka  o ustanku ili je ustanak počeo, jasan je Mastilović. On ističe da je neophodna verifikacija Junskog ustanka u udžbenicima istorije, kao i buđenje kolektivne svijesti o ovom događaju.

Poslušajte dio prdavanja: