DOBRO POLJE: POMEN JUNACIMA PALIM ZA SLOBODU

Kod spomenika u Dobrom Polju, opština Kalinovik, juče je služen parastos za 17 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, pripadnika slavom ovjenčane 18. hercegovačke brigade, koji su poginuli na kalinovačko – trnovačkom ratištu.

U svom obraćanju prisutnima, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Gacko Aleksa Slijepčević, naglasio je da je od suštinskog značaja da se na ovaj način prisjećamo onih koji su život dali kako bi mi danas živjeli slobodu.

„Nalazimo se na mjestu gdje je 2015. godine u znak zahvalnosti podignut spomenik za 17 boraca Gatačke brigade stradalih na ovom ratištu. Podsjetnik je velikih stradanja najhrabrijih, koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, i to ne smijemo nikada zaboraviti. Slava svim borcima koji su pali za slobodu otadžbine“, kazao je Slijepčević.

Parastosu su prisustvovali načelnici opština Kalinovik – Radomir Sladoje, Trnovo – Dragomir Gagović, i načelnik opštine Gacko – dr Ognjen Milinković sa saradnicima.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković naglasio je značaj kulture sjećanja na sve one koji su dali svoj doprinos stvaranju Republike Srpske, a pogotovo na borce koji su za naš opstanak na ovim prostorima dali svoje živote. „Danas je 28 godina tužnog, ali i ponosnog sjećanja na sedam boraca koji su svoje živote položili na braniku otadžbine, za ovo što mi danas imamo, a to su sloboda i Republika Srpska. Danas se sjećamo 17 boraca Gatačke brigade koji su poginuli na trnovačkom i kalinovačkom ratištu. Kultura sjećanja na borce otadžbinskog rata, pogotovo na poginule, je veoma bitna, i mi ćemo sada i ubuduće se sjećati i gajiti kult borca otadžbinskog rata. Ne možemo da zaboravimo žrtvu koju su podnijeli, dajući svoj život ili dijelove tijela za ono što mi danas imamo“, rekao je Milinković, zahvaljujući se velikom broju Gačana koji su danas ostavili sve svoje obaveze kako bi danas bili u Dobrom Polju, te istakao da i ta činjenica ukazuje da u narodu Gacka itekako postoji svijest i poštovanje žrtve za slobodu.

Predsjednik Regionalnog odbora BORS-a Slobodan Ilić istakao je da je kod ovog spomenika danas lijepo vidjeti djecu i saborce poginulih srpskih ratnika, koji poštuju tradiciju i njeguju sjećanje na sve one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.