Vladika Dimitrije povodom nastavka gradnje i uređenja okoline Hrama posjetio Gacko

Izgradnja novog Sabornog hrama Svete Trojice u Gacku ulazi u završnu fazu sudeći prema informacijama koje smo juče dobili nakon sastanka episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija  sa načelnikom opštine Gacko Ognjenom Milinkovićem i saradnicima, predstavnicima Crkvene opštine i odbora za gradnju iz Gacka.

Podsjećanja radi gradnja Hrama počela je 2002. godine, a radi se prema projektu arhitekte Predraga Ristića. Predsjednik odbora za gradnju je Kostadin Jegdić.

O uređenju trga, a samim tim i okoline Hrama za Radio Gacko govorio je načelnik Milinković koji je naglasio da je opština izdvojila 350 000KM za ovu namjenu.

On kaže da je međunarodni tender za uređenje Trga raspisan prije 20-ak dana, što bi prema njegovim riječima značilo da će tenderska dokumentacija biti završena sredinom jula, kako bi radovi počeli.

Detalje o završnim radovima u samom vjerskom objektu iznio je starješina Hrama Svete Trojice u Gacku Velimir Kovač, koji je rekao da je već 80 000KM uloženo u pod od 100 000KM, koje je kako kaže Kovač, donirala Vlada RS.

Konstatuje da će se radovi u unutrašnjosti bogomolje odvijati uporedo najavljenom uređenju okoline i dodaje da će se osim poda u narednim periodu raditi i ikone na ikonostasu, koji je donirala porodica Anke Govedarice iz Amerike, a potrebno je nabaviti i mobilijar za crkvu.

Kovač kaže da za živopis još nemaju izrađen projekat, dok je za završetak poda potrebno još 140 000KM.

Detaljnije u prilogu koji slijedi…