OO SDS obilježio 103 godine od ulaska srpske vojske u Gacko

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Gacko  juče je obilježio 103 godine od ulaska srpske vojske u oslobođeno Gacko 1918. godine.

 Prigodno sjećanje na završetak Velikog rata upriličeno je kod spomen obilježja u Avtovcu  na kojem su upisana imena 36 žrtava  neprijateljskog terora. Riječ je o uglednim srpskim domaćinima, dobrovoljcima koji su odbili  prisilnu mobilizaciju u redove austrougarske vojske.

Članovi OO SDS Gacko položili su vijenac,  prislužili svijeće i odali počast žrtvama koje je srpski narod  dao u borbi za slobodu  u ratu 1914 – 1918. godine.

 Obraćajući se prisutnima kod Spomenika u Avtovcu, Vukota Govedarica- član Predsjedništva SDS je rekao da će Klub odbornika SDS pokrenuti inicijativu u Skupštini  naše opštine da se 20. novembar uvrsti u Kalendar  istorijskih događaja značajnih za opštinu Gacko i da se u kontinuitetu  i dostojanstveno obilježava svih narednih godina.

 O karakteru i aspektima Prvog svjetskog rata  u kojem je srpski narod platio visoku cijenu govorio je profesor istorije Milan Savić. Naglasio je takođe, da su Gačani  dali najveći broj dobrovoljaca u Prvom svjetskom ratu u odnosu na broj stanovnika.

Nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima a od 1878. godine pod Austrougarskom, ulazak srpske vojske 20. novembra 1918 . godine  u Gacko predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod Gacka i Hercegovine.