Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2022. godinu

Juče je u sali SO-e održana javna rasprava na Nacrt budžeta opštine Gacko za 2022. godinu.Pored predstavnika opštine javnoj raspravi su prisutvovali predstavnici  Javnih ustanova čiji je osnivač Opština, , Centra za djecu sa posebnim potrebama, Boračke organizacije,  te kulturni radnici , odbornici  i drugi.Budžet za 2022 godinu planiran je u iznosu od 12.624.00KM.Nacrtom su  planirani  poreski prihodi  u iznosu od  5.470.500KM što je  za 13,48 procenata  više u odnosu na predhodnu godinu.Povećanje se  odnosi na pozicije indirektnih poreza prikupljenih od UIO.Neporeski prihodi  planirani su u ukupnom iznosu  od 5.628.000KM ili 17,91 procenat manje  u odnosu na plan  budžeta  za  prošlu godinu. Najznačajniji neporeski prihodi  su od koncesione naknade  za korišćenje  elektroenergetskih objekata i oni su planirani u iznosu od 4.890.000 KM.

Uz obrazloženje  Nacrta  budžeta za narednu godinu v.d. načelnika za privredu finasije i društvene djelatnosti  Milivoje Boljanović  je podvukao da  su sredstva raspoređena  u skladu sa mogućnostima   a da bi se  negdje  povećala sredstva  nekom budžetskom korisniku  bi se morala smanjivati.

Kako se moglo i očekivati prisutni su tražili povećanje  planiranih sredstava  za narednu godinu :KUD Zelenora je insitirao na razdvajanju granta za sport i kulturu, Opštinska Boračka organizacija  je predočila  povećanje potreba na ime  obilježavanja godišnjice osnivanja Gatačke brigade u narednoj godini te povećanje  iznosa na ime plata jer imaju novog radnika, KSC   je ukazao  da su   planirana  sredstva  nedovoljna  za održavanje objekata kojima gazduju .Centru za socijalni rad i Centru za djecu sa posebnim potrebama  takođe će nedostajati sredstava  u narednoj godini, čulo se na jučerašnjoj raspravi.

Ovo su samo neki od zahtjeva koji su  navedeni  na raspravi a  za koje je načelnik za finansije Boljanović  rekao da će biti razmotreni jer niko nije previše tražio .

Što se ličnih primanja tiče naglasio je Boljanović , svi moramo biti ravnopravni , podijeliće se 12 plata, regres i 3 topla obroka.  Ostaju i obaveze isplate  prevoza i drugih  primanja  u skladu sa odlukama .Mi ćemo tokom godine pratiti finansijska kretanja  i u skladu sa mogućnostima odgovoriti na iznesene zahtjeve naglasio je Boljanović.

Javna rasprava se nastavlja danas u 11 časova u maloj sali SO-e Gacko.

U tonskom prilogu opširnije…