UDDK „Gacko“ dodijelilo zahvalnice novim i višestrukim davaocima krvi

U nedjelju veče Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Gacko“ obilježilo je kraj još jedne uspješne godine dodjelom zahvalnica svojim članovima.  Dodijeljene su 32 zahvalnice, većinom mladim ljudima koji su krv darivali prvi put, ali i penzionerima i višestrukim davaocima.

Prema riječima predsjednika Udruženja Miroslava Vukovića Hrga posebnu zahvalnost duguju ljudima koji zbog zakonskih odredbi, a to je starosna granica od 65 godina, više na mogu darivati krv. On ističe da zbog epidemiloške situacije nisu mogli organizovati akcije u Gacku, ali učestvovali su u više od 20 akcija u brojnim opštinama i gradovima RS i dali više od 500 doza krvi. Poslednja je bila za Mitrovdan u Nevesinju na kojoj su darivali 38 doza.

Akcenat je na mladim ljudima istakao je sekretar Crvenog krsta Gacko Branislav Arnautović i apelovao na njih da nastave sa darivanjem krvi.

Posebnu plaketu i medalju od Crvenog krsta Republike Srpske dobio je Šćepo Janjić, koji je pedeseti put darivao krv. Arnautović je objasnio da se ovakva priznanja dobijaju na zahtjev Opštinske organizacije, a do sada ovo priznanje u Gacku je dobilo 8 davalaca.

Janjić je prvi put darivao krv u vojsci 1978. a sada mu je čast biti među višestrukim davaocima ističući da je Gacko poznato po velikom odzivu kada je darivanje krvi u pitanju.

Maturantkinja Anđela Prstojević vjeruje da će joj ovo ostati najdraže priznanje a nada se novim u budućnosti.

Udruženje broji preko 350 članova, a prema riječima predsjednika Vukovića koji je darivao krv 81 put, novih članova u ovoj godini je oko 60. Više u prilogu….