Meteorolog Rajko Jakšić-Na sceni su globalne klimatske promjene

Godina 2021. bila je klimatski veoma teška i sa velikim odstupanjem za ovo područje, saznajemo od rukovodioca meteorološke stanice R i TE Gacko Rajka Jakšića.

U protekloj godini zabilježili smo dva padavinska maksimuma i to u zimskim mjesecima: januaru, februaru, novembru i decembru. Preostalih osam mjeseci pratio je sušni period sa deficitom padavina. Najviše kiše palo je u novembru, čak 400,7 litara.

Srednja godišnja temperatura u Gacku u protekloj godini bila je 9, 5 stepeni Celzijusovih. Imali smo 83 mrazna i 14 ledenih dana. Najveće odstupanje je bilo kada su u pitanju tropski dani, a bilo ih je 34, dok ih je u prosjeku ranije bilo pet do sedam.

Maksimalna izmerena temperautra bila je u julu kada je izmjereno 34,2 stepena , a minimalna u januaru kada je živa bila na minus 11, 8 stepeni.

Jakšić zaključuje da su na sceni globalne klimatske promjene, smanjuje se količina padavina i one se javljaju u kratkom vremenskom periodu, izruči se ogromna količina, a potom nastupaju duži sušni periodi.

Opširnije u tonskom prilogu: