Neracionalno upravljanje otpadom

Kao i prethodnih godina, učenici SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, rade projekat „Ja građanin“ iz predmeta demokratija i ljudska prava. U okviru projekta biraju probleme iz lokalne zajednice. Učenici IVG2 odlučili su da se ove godine pozabave problemom „Neracionalno upravljanje otpadom u opštini Gacko“. Prema njihovim riječima, izbor je bio jednostavan, budući da je ovo jedan od gorućih problema naše opštine, i to ne samo opštine, već je ovo i globalni problem. Moderni način života i težnja ka što bržem tehnološkom razvoju stvaraju sve veće probleme vezane za generisanje otpadom. Zbog sve većih količina i štetnosti po okolinu, otpad se smatra jednim od najznačajnijih ekoloških problema savremenog svijeta. Upravljanje čvrstim komunalnim otpadom u poslednjih nekoliko decenija postao je prioritet za mnoge zemlje svijeta i predstavlja neizostavan i veoma važan segment održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Svjesni ovih činjenica, učenici su, pod mentorstvom prof. Jovane Petković-Aćimović, u toku februara mjeseca pokrenuli kampanju pod sloganom: „Danas recikliraj – sutra prosperiraj“. Ova kampanja javnog zagovaranja uključila je lobiranje kod odbornika, predstavnika svih političkih partija koje ulaze u saziv SO Gacko; dogovaranje saradnje sa nadležnim institucijama i organizacijama; izradu promotivnog i edukativnog materijala: plakati, flajeri, majice, prezentacije, posteri; medijsku promociju, kao i promociju putem društvenih mreža (profili na instagramu i fejsbuku recikliraj_nemaš_izgovor); organizovanje potpisivanja peticije. Kampanja je rezultirala podnošenjem Inicijative za donošenjenje „Odluke SO Gacko o izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom“. Inicijativa je uručena Načelniku opštine Gacko i Predsjedniku SO Gacko. A podržana je od strane 800 građana Gacka.

Predstavnici lokalne vlasti smatraju da je predložena mjera javne politike značajno sistemsko rješenje problema i da je u skladu sa postojećim Zakonom o upravljanju otpadom RS. Zakon o upravljanju otpadom RS propisuje obavezu donošenja Lokalnog plana upravljanja otpadom, a Skupština jedinice lokalne samouprave donosi taj plan i definiše ciljeve u skladu sa Strategijom, kao i mjere i nosioce aktivnosti za postizanje ciljeva, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti nadležnog ministarstva- Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju. Iako zakon predviđa obavezu postojanja lokalnog plana, u našoj opštini taj plan još uvijek nije postojao. Učenici ističu da Lokalni plan upravljanja otpadom treba da sadrži sljedeće ključne mjere: održivo odlaganje i sanaciju postojeće deponije, te uklanjanje divljih deponija, uvođenje sistema reciklaže otpada na izvoru nastanka uz nabavku novih kamiona za odvoz komunalnog otpada, planiranje 100% pokrivenosti opštine odvozom komunalnog otpada, te novčano sankcionisanje lica koja nepropisno odlaže.

Cilj je i permanentno buđenje ekološke svijesti kod građana. Prvenstveno se akcenat stavlja na prevenciju nastanka otpada, pripremu za ponovno iskorištavanje otpada, reciklažu otpada i deponovanje otpada.

Načelnik i predsjednik SO Gacko su u potpunosti podržali sve projektne aktivnosti učenika i obećali da će se učenička inicijativa naći na dnevnom redu SO Gacko. Takođe, sa učenicima je dogovorena saradnja, kako bi se zajedničkim snagama pomenuti problem riješio. Saradnja podrazumijeva uključivanje učenika u realizaciju pilot projekta reciklaže, koji se planira sprovesti u opštini Gacko.

Pored građana Gacka i predstavnika lokalne vlasti, ovaj projekat su do sada podržali i: Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Centar za životnu sredinu, JP Komus Gacko, PJ Šumsko Gazdinstvo Gacko, Radio Gacko, Zvanična internet prezentacija opštine Gacko, Herceg TV, Padrino radio, Omorika reciklaža, SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, OŠ „Sveti Sava“ Gacko, Opština Gacko, Rudnik i termoelektrana Gacko, Termograding, ekološki i komunalni inspektor.