Obilježeno 80 godina od zločina u Dobreljima

U gatačkom selu Dobrelja, povodom osamdeset godina od stradanja, juče je služen pomen za trideset devet mještana koje su ubili pripadnici Prvog partizanskog hercegovačko-crnogorskog udarnog bataljona.

Nakon parastosa, vijence na spomenik nevino postradalim žrtvama položili su predstavnici porodica žrtava, Opštine Gacko i Boračke organizacije Gacko.

Episkop zahumsko – hercegovački Dimitrije istakao je u svojoj besjedi  važnost sjećanja, pokajanja i opraštanja.

„Preko zločina se ne može preći zaboravom – nego samo praštanjem, pokajanjem i poklonjenjem pred bratskom ranom i bratskom suzom“ – kazao je episkop Dimitrije.

Predstavnik potomaka žrtava i jedan od najzaslužnijih za izgradnju spomenika u Dobreljima Radenko Todorović podsjetio je da su tog 4. aprila ugašene četiri kuće, da je najmlađa žrtva bio Obren Nikolić, dječak od dvanaest godina, a među onima koji su tog jutra mučki ubijeni bilo je sedam solunskih dobrovoljaca i dva učesnika Nevesinjske puške. Todorović se zahvalio svima onima koji su pomogli izgradnju spomenika u Dobreljima, kao i Milošu Mandiću i Stevanu Bjelogrliću, dvojici članova gatačkog SUBNOR-a koji su podigli svoj glas protiv rušenja spomenika, dva dana uoči njegovog osveštanja 7. oktobra 1990.

O krvavoj zimi i proljeću 1942. godine, tadašnjem stanju u Hercegovini, kao i o širem istorijskom kontekstu ovih događaja govorio je istoričar Milan Nikčević.

„Aprilskih dana 1942. odjekivala je po gatačkim selima komanda „Smrt!“, a neka danas budu od Gospoda uslišene naše molitve za život i Dobreljima, i Kazancima, i Galešini, i Pustom Polju, i Garevi, i Dražljevu, i Braićevićima, i Ulinju, i svim našim selima i gradovima“ – istakao je Nikčević.

Jučerašnjem pomenu u Dobreljima prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ Gacko, na čelu sa profesoricom Anđelinom Nikčević i direktorom Aleksandrom Purovićem.

Istorijski čas sa spomenika u Dobreljima, kao i besjede vladike Dimitrija i Radenka Todorovića možete poslušati u našem programu danas od 13 časova.