„Nijemi govornici“ Radinka Krulanovića predstavljeni gatačkoj publici

U subotu veče u parohijskom domu u Gacku održana je  promocija knjige poezije „Nijemi govornici“  autora Radinka Krulanovića.

Radinko Krulanović je srpski pjesnik iz Nikšića, profesor filozofije i logike i jedan od dvadeset šest nesalomivih nikšićkih profesora, koji su odbacili dnevnike u čijim rubrikama je uvedeno da umjesto srpski jezik, stoji – maternji.

Obavljao je posao izvršnog direktora Glasnika i Knjižare Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori. Objavio 4 zbirke poezije: Tišinom ti govorim, Riječi koje ne dajem olako, Ad fontes i Nijemi govornici. Član je Udruženja književnika Srbije i direktor JU „Nikšićko pozorište“.

Program večeri  je  nadahnuto vodila Vanja Milinković Žabek, stihove „Nijemih govornika“ govorio glumac Nikšićkog pozorišta Velizar  Kasalica, a veče klavirskom pratnjom upotpunila  Maja Petijević.

Gatačkoj promociji „Nijemih govornika“ prisustvovao je i Velimir Kasalica, predsjednik Društva crnogorsko – ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ iz Nikšića.

O „Nijemim govornicima“ i ukupnom pjesničkom stvaralaštvu  Radinka Krulanovića govorio je  književni kritičar Aleksije Grgur.

„Čini mi se da je u svom stvaralaštvu Radinko Krulanović veoma uspješno uspio da poveže poeziju, filozofiju i teologiju , i da on jeste pjesnik i ljubavi, i istorije i tradicije, ali u prvom redu i kroz sve to – pjesnik metafizike, pjesnik kontakta sa onim što je iskonsko u svakom od nas“ – istakao je Grgur.

Potom se prisutnima prigodnom besjedom i stihovima obratio autor Radinko Krulanović.

„Pjesnik ne može da stvara sa nulte tačke. Pjesnik mora da ima svoju tradiciju, koju sam bira. Ja sam svoju tradiciju izabrao i ona je izabrala mene. Moja tradicija je srpska, duhovnost srpska, i na tim temeljima sve što sam napisao ja sam napisao zahvaljujući njoj“ – kazao je on.

„Knjiga „Nijemi govornici“ jeste jedan lični stav, koji se ne krije iza bilo čega, koji se ne krije iza emocija, koji se ne krije iza teorema… Jer šta je čovjek ako nije spreman da drugom pruži zagrljaj, da daruje ljubav i da se u toj ljubavi ogledamo jedni u drugima“ – istakao je Krulanović.

 Na kraju ove izuzetne poetske večeri, Radinko Krulanović je poklonio i potpisao svoje knjige svim zainteresovanim posjetiocima.

Opširnije u tonskom prilogu…