Božidar i Danica Taušan – 70 godina sloge i ljubavi

Danas kada se mladi ljudi sve teže odlučuju da stupe u brak a zakletve na vječnu  ljubav traju kraće, nesvakidašnji jubilej bračnog para Taušan iz Gacka zavređuje pažnju.

2. juna su obilježili dan kada su prije tačno 70 godina odlučili da zajedno krenu u život ispunjen ljubavlju i poštovanjem. Poznavali su se od malih nogu. Oboje su rođeni  i mladost proveli u Kokorini. I kako naš narod kaže „beri zelje oko sebe“ gledali se i zavoljeli. Vjenčali su se u Fojnici davne 1952. Godine.

 Božidar je  već u 95-oj godini, Danica u 90-oj. Kako sam kaže, Božidar potiče iz brojne porodice . Imao je tri sestre i četiri brata. U braku sa Danicom Bog ih je blagoslovio sa dva sina i tri kćerke. Ponosni su na svojih osmoro unučadi, četiri praunuka i jednu praunuku.

Baka  Danica je od plemenitog roda Adžića i kako sa ponosom ističe sestra je blaženopočivšeg igumana manastira Ostrog, oca Lazara. Breme godina ali i nevolje koje život neminovno nosi vezele su je za bolesničku postelju.Ipak, sa radošću se sjeća mladih dana. Kaže da je život sa Božidarom bio lijep, da je poštovala kuću u koju je došla i muževu brojnu porodicu.Podizala je djecu i Božidara pratila u svim poslovima.

Kako kažu tajna dugovječnosti braka je uzajamno poštovanje i razumijevanje.

Njihovog jubileja su se sjetili kumovi iz Bara, Jelena i Srđan Mastilović koji su im uz čestitke poslali i tortu.