Gacko: Suša zabrinjavajućih razmjera

Dugotrajan sušni period i ljetne žege stavaraju probleme  gatačkim poljoprivrednicima. Posebno je ugrožen stočni fond usljed nedostatka  vode i loše ispaše. Pojedina vodopojilišta su već presušila a tamo gdje još nisu crpe se posljednje zalihe pomiješane sa blatom  i prijete da ugroze zdravlje životinja. Ako se ima u vidu da je ove godine prinos sijena podbacio  zbog nepovoljnih klimatskih prilika i malo kiše tokom maja mjeseca , gatački stočari zaista imaju razlog za brigu i nedoumicu kako da sačuvaju stočni fond.

Mnogi će biti prinuđeni da  prodaju stoku jer nisu uspjeli obezbijediti dovoljno stočne hrane za zimu koja u gatačkom kraju traje znatno duže od kalendarske.

Jedan od najuglednijih gatačkih stočara Goran Starović iz Samobora  čije stado broji  50 muznih krava i više od 350 grla sitne stoke kaže da nestašica vode stvara veliki problem. Za sada dozirane količine vode sa jezera  Klinje kanalima stižu u avtovačko polje što nije dovoljno za svu stoku iz okolnih sela a  i korito rijeke Mušnice je skoro presušilo.

 Predsjednik MZ Fojnica Milanko Mučibabić kaže  da stočari iz nekoliko sela koja pripadaju ovoj mjesnoj zajednici trpe posljedice suše i vodu dopremaju cisternama. Većina domaćinstava ima čatrnje u kojima skladišti vodu.

Mjesnoj zajednici Kula pripada 9 sela a predsjednik ove MZ Muharem Habul ima na farmi 30 krava . Kako kaže napajaju se sa  jednog  izvora i  vodopojilišta  koje je na izdisaju. Zbog visokih tepmeratura i nedostatka pitke vode zabilježena su i uginuća krupnih grla stoke, kaže Habul.

Nešto bolja situacija je u selima gatačke površi  gdje  postoje izvori . Tu je i jezero Klinje pa vode za stoku ne manjka.

Suša je uzela danak i u uzgoju voća i povrća.  Na snazi su i redukcije pitke vode iz gradskog vodovoda. Ne bude li uskoro kiše u gatačkom kraju  na pomolu je elementarna nepogoda.  U prilog tome idu i zvanični podaci iz meteorološke službe R i TE Gacko prema kojima je u junu palo 33,7 litara kiše a prosjek padavina za ovaj mjesec je 86,4 litra po metru kvadratnom. Julski prosjek padavina je 68,6 litara po metru kvadratnom a tokom ovog jula u Gacku je palo 33,8 litara.