24.Naučni skup istoričara

24. Ćorovićevi susreti u Gacku sinoć su otvoreni Svečanom akademijom i dodjelom nagrade „Vladimir Ćorović“ istoričaru Miladinu Miloševiću koji je po mišljenju stručnog žirija „višedecenijskim radom na polju arhivistike i istoriografije dao izuzetan doprinos srpskoj nauci“. Svečanoj akademiji je prethodila izložba“Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog“ posvaćana 350. godišnjici od rođenja Petra Velikog.

Eminentni istoričari u društvu organizatora jutros su posjetili Spomen – sobu i prislužili svijeće te položili cvijeće na spomenik“ Kruna gatačkim junacima“.

Naučni skup istoričara je počeo u 9 časova izlaganjem referata koji su zastupljeni u ovogodišnjem Zborniku. Tema  Naučnog skupa je  „Srpsko nacionalno pitanje u BiH: istorijski procesi, ličnosti i ideje“. Kako je rekao prof.dr Draga Mastilović  rijetki pokušaji srpske intelektualne i političke elite da formulišu srpske nacionalne ciljeve  na prostoru zapadno od rijeke Drine, završavali su neuspjesima, zbog toga što su, kao po pravilu, dolazili u vrijeme složenih društveno-političkih kretanja i istorijskih procesa.“

Da je srpsko nacionalno pitanje na prostoru BiH kroz istorijske tokove neiscrpna tema za istoričare i naučne poslenike pokazali su  referati iz Zbornika.

Žarko Leković iz Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore je govorio o plemenu Drobnjaka iz stare Hercegovine u borbi za srpsko oslobođenje i ujedinjenje, prof. Milan Micić se osvrnuo na uzroke i posljedice kolonizacije u 20. vijeku,  prof.  dr Budimir Aleksić o etničkom i kulturnom identitetu BiH u svjetlu publicističkog i naučnog stvaralaštva Laza  M. Kostića. Mladi istoričar Lazar Radan govorio je o vojvodi Miću Ljubibratiću u Hercegovačkom ustanku 1875. godine.

„U brojnim periodima stradanja tokom vijekova okupacije postojanje manastira Ozren, Vozuća i Udrim bilo je ključni faktor  opstanka srpskog naroda i očuvanja njegovog nacionalnog i vjerskog identiteta na tim prostorima“ – rekao je, između ostalog, mladi istoričar  Nemanja Vujić.

O burnim dešavanjima nakon raspada Jugoslavije, o ratnim sukobima u BiH kroz prizmu politike i medija  govorio je prof. Radenko Šćekić.

Promocija „Prosvjetinih“ izdanja biće upriličena  u subotu u 11 časova u Danićima kod manastira Sv. Petra Zimonjića.

Ćorovićevi susreti se održavaju pod pokroviteljstvom Opštine Gacko, Ministarstva nauke i kulture RS i u organizaciji SPKD“Prosvjeta „ Gacko.

.