U Gacku završen 24. Naučni skup istoričara

Promocijom „Prosvjetinih“ izdanja u prostorijama manastira „Sv. Petra Zimonjića“  u Danićima, završeni su 24. „Ćorovićevi susreti“ u Gacku. Upriličena je promocija „Zbornika radova“ sa ovogodišnjeg Naučnog skupa istoričara, kao i časopisa „Nova zora“.

 Govoreći o Zborniku prof. Žarko Leković je između ostalog rekao da je tema „Srpsko nacionalno pitanje u BiH: Istorijski procesi, ličnosti i ideje“, izuzetno zanimljiva i izazovna za istoričare za proučavanje srpskog nacionalnog pitanja u BiH kao i na ostalim etničkim prostorima srpskog naroda. U „Zborniku“ je zastupljeno deset radova koji će dati dobar  naučni doprinos rasvjetljavanju značajnih tema srpske istorije naročito u današnje vrijeme kada se mnogi bave falsifikovanjem istorijskih činjenica.

 Promovisan je i 75. broj  „Nove zore“, časopisa koji baštini tradiciju srpskog književnog časopisa „Zora“ koji je izlazio u Mostaru od 1869. do 1901. godine zahvaljujući pregalaštvu Jovana Dučića, Alekse Šantića, Antonije Šola i Svetozara Ćorovića. Kako je rečeno prilikom predstavljanja časopisa,  sve što je vrijedno u srpskoj kulturi i književnosti našlo se na stranicama „Nove zore“. Kao čuvar srpske nacionalne i kulturne baštine, od obnove časopisa 2004. godine  do sada je okupila blizu 4 000 autora i objavila više od 4 500 tekstova. Časopis izlazi četiri puta godišnje prateći sva kulturna dešavanja prozna, poetska, likovna, esejistička i sl. Uz „Letopis Matice Srpske“,  „Nova zora“ je najznačajniji srpski  književni časopis.  Pored redovnih rubrika kao što su – Naši ljudi i krajevi, Kulturna hronike Hercegovine i druge u  75. broju postoji i  nova rubrika  koja je  posvećena bokeljskim piscima.

Promociju su  kazivanjem stihova obogatili pjesnici Đorđo Sladoje i Sreten Vidaković.

Prethodno su istoričari u društvu domaćina posjetili manastir „Sv. Petra Zimonjića“, etno muzej i biblioteku u Danićima.

Svake godine rad Naučnog skupa prate učenici SŠC „Pero Slijepčević“ i profesor istorije Dragan Lažetić.