„Poljoprivreda i društveni aktivizam kao podrška najugroženijim-prva faza“ je projekat koji pokreće Fondacija „Sveti Vukašin“ IO Gacko

“Projekat podrazumijeva organizovanje povrtlarske proizvodnje u zatvorenom prostoru površine 210 m2, zasnivanje pčelinjaka od 10 društava i rješavanja problema snabdijevanja električnom energijom jedine porodice u Gacku koje nema struje  i koja živi u selu koje je udaljeno preko 30 km od centra”, saznajemo od Maje Baštić , aktivistkinje Fondacije.

Plastenik i uljanik će biti  učionoice za praktične škole povrtlarstrva i pčelarstva namjenjene za posebne projektne aktivnosti.  Svi proizvodi koji se dobiju u plasteniku i pčelinjaku će biti prodati na tržištu, a sredstva usmjerena za podršku najugroženijim porodicama u Gacku.

Proizvodnja u plasteniku će biti organizovana bez upotrebe hemijskih sredstva i đubriva. U povrtlarskoj proizvodnji koristiće se stajsko đubrivo, humus-glistenjak (čija  će biti proizvednja započeti kroz projekat), đubrivo od žare, gaveza i drugih biljaka. Za zaštitu pčelinjih društava  će se takođe koristiti prirodna sredstva. Plastenik ove površine ne postoji u Gacku niti postoji  udruženje koje se na ovakav način bavi humanitarnim radom. Cilj je da se na održiv način obezbijedi stalna podrška za najugroženije članove naše zajednice.

Namjera je da IO Fondacije „Sveti Vukašin# za Gacko  u budućnosti obim pomenute dvije proizvodnje  poveća i da se na taj način uvećaju i sredstva koja će biti usmjerena prema našim sugrađanima.