Radnici R i TE Gacko od jutros u štrajku

Radnici Rudnika i Termoelektrane Gacko stupili su jutros u štrajk jer na sastanku u petak  nisu uspjeli da postignu dogovor sa Upravom „ Elektroprivrede Republike Srpske“. Zahtjevi Sindikata R i TE Gacko su bili povećanje cijene rada sa 150 na 170 KM i izmjena članova Kolektivnog ugovora 64 i 67 koji se odnose na povećanje plata onim radnicima koji imaju otežane uslove rada na svojim radnim mjestima.

„Tražimo povećanje koeficijenata našim radnicima u procesu proizvodnje i održavanju. Smatramo da nemamo vremena da se stvore neki bolji uslovi i prilike“, istakao je danas pred okupljenim radnicima predsjednik Sindikalne organizacije R i Te Gacko Željko Tepavčević.

Tepavčević je naglasio da kolege iz Sindikata i štrajkačkog odbora iz Ugljevika u potpunosti podržavaju zahtjeve radnika R I TE Gacko i od ponedeljka 28. novembra stupaju u štajk do ispunjenja uslova.

„Idemo sa 20 % smanjenja procesa rada, proizvodnje i otkrivke“, rekao je Tepavčević.

Problemi u gatačkoj fabrici struje su brojni, izričiti su radnici.

Slavenko Adžić, koji u proizvodnji radi 23 godine, kaže da radnici strijepe jer su već više puta izigrani. Smetaju mu kupljene diplome, sila, prijetnja i to što nije odvojen rad od nerada.

Uslovima nije zadovoljan ni Radoš Svorcan čije je radno mjesto na transportnim trakama.

Veselin Slijepčević iz Službe za zajedničke tehničke poslove kaže da je plata njegovih kolega ispod prosjeka.

Ostaje da se vidi da li će u narednim danima Sindikat istrajati u svojoj namjeri da se poboljšaju uslovi rada i kako će na njihove zahtjeve reagovati Uprava R i TE Gacko i matično preduzeće.