Obilježen Dan oslobođenja Gacka u Prvom svjetskom ratu

U Gacku je dostojanstveno obilježen jedan od najvažnijih datuma u istoriji Srba  – ulazak srpske vojske  u oslobođeno Gacko 1918. godine čime je  prekinuto viševjekovno ropstvo na našim prostorima. Obilježavanje je počelo parastosom  i polaganjem cvijeća  na spomen obilježje  u Avtovcu i na taj način je  odata počast svim žrtvama koje je srpski narod dao u borbi za slobodu.

Svečani program i istorijski čas je upriličen u sali Parohijskog doma u prisustvu predstavnika političkog,  privrednog i javnog života opštine Gacko kao i  učenika  SŠC i osnovaca.

Svečanost je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ i „Tamo daleko“ koje je izveo hor Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Gacko je u odnosu na broj stanovnika dalo najveći broj dobrovoljaca, prema pisanim izvorima oko 1150,  rekao je između ostalog profesor Radomir Vučković.

Mnogima od njih kosti su ostale vječno razasute u Albanski gudurama, Makedoniji, Sjevernoj Grčkoj, Krfu, Plavoj grobnici, Aradu, Doboju, Karpatima. Zejtinlik u Solunu čuva sjećanje na desetine Gačana koji su poginuli južno od Kajmakčalana, dok su probijali Solunski front.

Profesor istorije Nikola Tomanović je u svom obraćanju predstavio presjek istoriskih dešavanja tokom Prvog svjetskog rata, preko Kolubarskei Cerske birtke, albanske golgote, proboja Solunskog fronta i oslobođenja.

„Čast da unese  srpsku trobojku u oslobođeni Beograd  na čelu 7. puka Dunavske divizije  pripala je Gačaninu Marku Popoviću sa Dražljeva , rekao je Tomanović.

Program je upotpunio i guslar Nikola Bošković. Opširnije u tonskom prilogu :