Pomozimo Slobodi i Vjeri Vukosav za ljepšu budućnost

Sa devet mjeseci izgovoraju svoje prve riječi i razvijaju se kao i njihovi vršnjaci. Sa 13 mjeseci su prohodale, a funkcionalni govor zamjenjuju sa neartikulisanim govorom. Postepeno im se gubi kontakt očima, ne odazivaju se na ime, a povećava se hiperaktivnost i razdražljivost. Prva postavljena dijagnoza sa tri godine života kod devojčica je ADHD.

Djevojčice su vođene na brojne preglede, logopedske i defektološke tretmane, koje su roditelji plaćali. Dok su vršnjaci napredovali, one su ostajale zatočene u svom svijetu. Jedan od načina komunakicije sa okolinom, djevojčice su uspostavile kroz muziku. Iako ne reaguju na ime, a često djeluju i odustno, one umiju da otpjevaju razne pjesmice do kraja. Prije upisa u prvi razred Sloboda i Vjera dobijaju dijagnozu autizma.

Zbog povećane hiperaktivnosti i nemogućnosti da sjede i sarađuju sa asisentom, kako je predviđeno u inkluzivnoj nastavi, roditelji se odlučuju da djevojčice upišu u školu predviđenu za njihove potrebe.

Danas djevojčice Sloboda i Vjera ne mogu da kažu svojim roditeljima kad ih nešto boli, ne mogu da im kažu zašto su srećne, zašto tužne ili ljute a ne mogu ni da razumiju zašto su neke stvari iz okoline opasne i zabranjene. Zbog povećane hiperaktivnosti one zahtijevaju stalni nadzor nekog od roditelja ili stručnih ljudi. Sloboda i Vjera su nedavno dobile brata, sa kojim se još uvek ne igraju, ali ga osjećaju i nikada ga nisu povrijedile, niti to žele.

Roditelji vjeruju da će se uz pomoć novih istraživanja, funkcionalnom medicinom i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom doći do poboljšanja kvaliteta života djevojčica. Pokazuju intoleranciju na određenu hranu, tako da bi bilo neophodno odraditi analize koje bi dovele do velikog značaja, kako bi se napravila ciljana personalizova ishrana i suplementacija za optimizaciju organizma. Kada se ovaj proces završi slijede dalje pretrage da bi se pratilo stanje da li su djevojčice u budućnosti kandidati za transplantaciju matičnim ćelijama.

Za početak liječenja neophodno je sakupiti 10.000 evra. Roditelji mole za pomoć sve one koji mogu da pomognu da se prikupe sredstva i na taj način omogući djevojčicama oporavak.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu bliznakinjima Slobodi i Vjeri za ljepšu budućnost, tako što će poslati SMS sa brojem 140 na 2407.
Cijena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS, Jetel, A1 i Globaltel mreže.

Uplate za pomoć u liječenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz cijelog svijeta, kao i preko PayPal-a

ŽIRO RAČUNI ZA UPLATU:

Dinarski: 160-6000001631812-09

Devizni: 160-6000001643882-77

IBAN: RS35160600000164388277

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Fondacija humanost bez granica

Izvor: Radio Nevesinje

https://radionevesinje.com/index.php/vijesti/promo/item/7824-pomozimo-slobodi-i-vjeri-vukosav-za-ljepsu-buducnost