Gatački kajmak na putu ka brendiranju

Udruženje proizvođača Gatačkog kajmaka osnovano je krajem 2021. godine i  trenutno okuplja 25 članova, mahom žena sa sela kojima je proizvodnja kajmaka glavna djelatnost.

Opština Gacko je jedna od 13 jedinica lokalne samouprave uključena u regionalni program  lokalne demokratije za Zapadni Balkan (ReLOad 2), koji finansira Evropska unija. Dio finansijskih sredstava se  obezbjeđuje iz opštinskog budžeta.

Cilj projekta je priprema proizvođača za proces brendiranja  Gatačkog kajmaka, odnosno zaštita geografskog porijekla ovog proizvoda karakterističnog za naš kraj,  prvenstveno zbog specifičnog načina proizvodnje.

Prema riječima  Dragane Milović, predsjednice Udruženja, brendiranje kajmaka će voditi značajnijoj prepoznatljivosti  i većoj cijeni ovog proizvoda na lokalnom i regionalnom nivou.

Prethodno je ženama, članicama Udruženja,  pružena podrška kroz besplatnu edukaciju o standardima u održavanju higijene i kvaliteta mlijeka kao i zahtjevima koji moraju biti zadovoljeni kako bi se osigurala zaštita geografskog porijeka ovog autohtonog proizvoda. Opširnije u razgovoru: