Gacko proslavilo slavu opštine i Sabornog hrama „Svete Trojice“

Svetom liturgijom u novom hramu, svečanom litijom i lomljenjem slavskog kolača u porti starog hrama „Svete trojice“, Gacko je juče obilježilo slavu opštine i hrama – Trojičindan.

Proslava je počela prazničnim jutrenjem, a svetu liturgiju služili su sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i  primorske i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Uslijedila je svečana litija kroz grad, pomen palim borcima kod spomenika „Kruna gatačkim junacima“ i lomljenje slavskog kolača u porti starog hrama.

Slavskoj svečanosti prisustovao je veliki broj vjernika, predstavnika privrednog i političkog života kao i brojni gosti. Iz Nikšića i Plužina stigli su predsjednici opština Marko Kovčević i Slobodan Delić. Prisutni su bili i načelnik opštine Žabljak – Ivan Popović, načelnik opštine Foča – Milan Vukadinović i predsjednik opštine Andrijevica -Željko Ćulafić. Među zvanicama bili su i pomoćnik ministra prosvjete Crne Gore -Goran Radović, proslavljeni sportisti Branko Brnović i Milan Jančić, zamjenik gradonačelnika Užica -Dragoljub Stojadinović, načelnik opštine Kalinovik – Radomir Sladoje, te brojni gosti iz drugih hercegovačkih opština.

 „Kada je Sveti Duh sišao na apostole, oni su se sasvim promijenili i svi su propovjedali Hrista i stradali za njega. Bez Duha Svetoga nema ni crkve ni hrišćanstva i zato je danas rođendan crkve“, rekao je paroh gatački Saša Kojović.

U ime opštine Gacko slavu je čestitao načelnik Ognjen Milinković.

„Neka bi Božiji blagoslov učinio da čitave godine budemo okupljeni i sabrani kao danas na praznike Svete Trojice“, istakao je Milinković.

Treći put zaredom na slavu grada došao predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

„Plužine i Gacko su oduvijek imali više nego prijateljske odnose“, naglasio je predsjednik opštine Plužine Slobodan Delić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su crkveni hor „Sveta Jelena Anžujska, kulturno-umjetnička društva „Sava Vladislavić“ i „Zelengora“, te narodni guslar Nikola Bošković.

I ove godine u okviru proslave Trojičindana uručene su Povelje i Plakete zaslužnim kolektivima i pojedincima, a uručili su ih načelnik opštine Ognjen Milinković i predjednik SO Gacko Rajko Papović.

 Povelja opštine Gacko- „Vasilj Grđić“  dodjeljena  je akademiku prof. dr Aleksi Buhi, za doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske. Povelja je  uručena i Miloradu Skoku, nekadašnjem ministru energetike i industrije RS, za doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske i razvoju opštine Gacko.

Posthumno Povelja je dodjeljena i Iliji Guzini, za doprinos u stvaranju Radio-televizije Republike Srpske. Ovogodišnji dobitnik je i Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Gacko“, za humanost u dobrovoljnom davalaštvu krvi širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

 Povelju – „Vasilj Grđić“ ove godine dobilo je i ZP RiTE Gacko, povodom 40 godina proizvodnje električne energije  i 70 godina rada na eksploataciji uglja, odnosno privredni subjekt , koji je nosilac razvoja opštine Gacko, regije i RS. Ova nagrada pripala je  i ŽOK Gacko , zbog postignutih izuzetnih rezultata i osvojene titule prvaka BiH 2023. godine.

Ovogodišnji dobitnici Plakete Svete Trojice su:  Fondacija „Sveti Vukašin“ za iskazanu humanost  i pomoć socijalno ugroženim kategorijama naših građana,  Milija Stojanović, doktor građevine- za izuzetan uspjeh u naučnom radu  iz oblasti građevine, Velimir V. Ivanović, autor knjige „Durbin grofa Save Vladislavića“ , kojim je osvijetlio lik i djelo slavnog Gačanina, kao i Univerzalna škola sporta „Spartakus“, za izuzetnu predanost u radu sa najmlađim sugrađanima, u oblasti sporta i rekreacije.

Povodom Trojičindana načelnik Milinković je uručio plakete i učeniku generacije, srednjoškolki Bojani Radmilović, dok će za osnovce nagrada biti naknadno uručena.

Slijedi tonski prilog: